Download Branding

Hoe laat begint het schieten?

Seizoen 2008 - 2010

Genomineerd voor de Poelifinario 2009

 
De jury:
Hoe laat begint het schieten is een razendknap gemaakte theatersolo met een wonderschone, functionele belichting, waarin Hans Sibbel als woedende engel nederdaalt om de wereld gelukkiger te maken. Getuigend van groot en divers engagement scheert hij van vrouwenemancipatie naar reisbureaureserveringkosten, van kredietcrisis naar Astro TV, van burgerservicenummer naar Ajax. Met zijn oprechte boosheid verpulvert Lebbis alles wat zweeft: religie, oosterse wijsheden, acupuntuur. Maar er staat geen betweter op het toneel. Alles wat hij zegt is omkeerbaar. De engel zet voortdurend de poorten van de hel op een kier en laat dat de verworvenheden van westerse mens niet alleen maar zegeningen zijn. Zijn tempo is weldadig, het ritme uitgekiend. Een oprecht en verademend programma, een waarlijk pièce de résistance van Lebbis. 
 
Onorthodoxe theorieën in bovenste regionen van de cabaretdivisie.
 
Lebbis kenmerkt zich door een spervuur aan grappen, vaak over de actualiteit van de dag. De vrijblijvendheid van de actuele grap maakt plaats voor engagement. De persoonlijke betrokkenheid bepaalt de keuze van de onderwerpen. De vorm van zijn voorstelling leunt tegen die van de stand-up comedy en door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele cabaret.
Hoe laat begint het schieten? is de beste titel ooit bedacht. Alles zit erin. 
Hoe laat staat voor De Tijd, vergankelijkheid, de drang van de mens om slaaf van de klok te zijn, waardoor we meer doen in minder tijd, maar uiteindelijk niks meer echt beleven. 
Begint staat voor hoop, ergens aan beginnen, toekomst gericht, zand erover, politici zijn ook maar mensen.
En het schieten is macht, geweld, energie.
 
Hoe laat begint het schieten? Het zou wel eens mijn beste programma ooit kunnen worden.
 
Hoe laat begint het schieten? 
Mensen vragen al snel, waarom die titel?
Kijk. Ik ga in dit nieuwe programma de wereld weer een stukje beter maken. Dat geloof ik. Zoals de aanhangers van Transcendente Meditatie geloven dat ze uiteindelijk kunnen vliegen. Zoals Jan Peter Balkenende denkt dat hij een Christen is. Zoals astrologen geloven dat het moment waarop je geboren bent en de stand van de sterren onze levensloop beïnvloeden. Zo denk ik dat ik de wereld beter ga maken. In ieder geval voor mezelf, want: verbeter de wereld, begin bij jezelf. 
En als iedereen dat doet wordt het toch beter.
 
En hij is niet van mij, die titel. Hij is van Jacco. Mijn technicus. Die riep een keer in New York tegen een agent, ‘Hé joh, hoe laat begint het schieten?' Wij lachen. Hij verstond het toch niet. Ach, je moet er bij zijn geweest. 
 
De pers over zijn vorige voorstelling Het Kwaad
 
Volkskrant: 
"Als Hans Sibbel op dreef is en lekker doordraaft in zijn lekker politiek incorrecte tirades, nestelt hij zich in de bovenste regionen van de cabaretdivisie, op een paar meter afstand van Theo Maassen."
 
Parool: 
"Lebbis is een man van theorietjes. Hij heeft er zichtbaar lol in om zijn publiek zijn soms onorthodoxe theorieën voor te leggen. Af en toe is hij bloedserieus, maar nooit zonder sterke grap. En daarmee zorgt hij voor een bijna constante lachgolf. (...) Lebbis overtuigt ook solo."
 
Regie: Koos Terpstra
 
Overig:
Lebbis, zoals Hans Sibbel zich on stage noemt, wordt meestal in één adem genoemd met Dolf Jansen. Hij studeert economie in Amsterdam en leert Jansen kennen bij een atletiekvereniging. Ter opluistering van een feest doen ze ‘iets leuks'. Nog geen jaar later wint het duo in 1989 het Leids Cabaret Festival. In 1990 begint een jarenlange samenwerking met regisseur Koos Terpstra. Sibbel verbreedt vanaf 2002 zijn horizon en speelt (afwisselend met Raoul Heertje) de titelrol van Lenny Bruce in het gelijknamige toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel. Onder de naam Lebbis maakt hij voor het theater vanaf dat moment ook solovoorstellingen zoals Kingsize (2000), Zwart (2001), Vuur (2002), W2P (Welcome to Paradise - 2004) en Het Kwaad (2007). 
 
Met de voorstelling Het Kwaad is Lebbis genomineerd voor de Poelifinario 2007.
 
Downloads:
 
  Scene foto Hoe laat begint het schieten?